Čakry

čakry (5)

Čakry jsou energetická regulační centra našeho těla. Proudí jimi vitální energie, která nás drží na živu. Lidský organismus musí být zásobován ze tří různých pramenů. Potřebuje výživu, vzduch a vitalitu. Čakry jsou centrem energetické potence a tím i zdrojem veškeré energie, která cirkuluje naším tělem mřížovou sítí meridiánů.

Tato vitální energie proudí všemi energetickými centry a jde odzdola, podél páteře nahoru. Energie šesti čaker se nakonec spojují v sedmé čakře, která se nachází na temeni hlavy. Čakry se nacházejí na povrchu éterického těla, v řadě kruhových vírů, jakýchsi kónických kuželů na přední a zadní straně trupu s vrcholy na linii osy páteře.

 

4   První čakra – základní čakra, čakra kořene - Muladhára

První čakra se nachází v oblasti stydké kosti, je spojena s kostrčí a otvírá se směrem dolů. Spojuje nás s fyzickým světem, touto čakrou proudí energie Země do našeho těla. Aktivní první čakra svítí ohnivě červeně. Harmonická čakra vnáší do nás vitalitu, spokojenost, stabilitu a vnitřní sílu. Při zablokované nebo uzavřené základní čakře máš málo tělesné i duševní síly k překonání čehokoli a mnoho věcí ti dělá starosti, máš pocit nejistoty a nedůvěry.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – červená, rudá

element – země

drahokamy – achát, hematit, krvavý jaspis, granát, červený korál, rubín, heliotrop, tygří oko, rodochrozit, karneol

 

3_1   Druhá čakra – sakrální čakra  - Svadhistana

Druhá čakra se nachází v podbřišku, je spojena s křížovou kostí a otevírá se směrem dopředu. Je centrem původních nefiltrovaných emocí, sexuální energie a tvořivých sil. Tato čakra ovlivňuje mezilidské vztahy, obzvláště k druhému pohlaví. Nedostatečnost nebo blokace v této čakře se projevuje hrubostí, potlačováním emocí, sexuální chladností.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – oranžová

element – voda

drahokamy – karneol, adulár, ortoklas, tygří oko, citrín, rutil, zlatý topas

 

7   Třetí čakra – čakra solar-plexu  - Manipura

Třetí čakra je přibližně dva prsty nad pupkem a otvírá se směrem dopředu. Je centrem síly, tudy přijímáme sluneční energii a tím dodáváme tělu vitalitu. Je sídlem osobnosti, vůlí k výkonům, snahou pomoci, citových vazeb a je v přímém spojení s astrálním vibračním polem (z ní také vychází ona známá “stříbrná šňůra”). Blokace zde mají za následek pocit poraženosti, ztrátu odvahy a svobodné vůle a strachem ze “životního boje”.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – žlutá až zlatožlutá

element – oheň

drahokamy – tygří oko, jantar, topas, citrín, růženín, aventurín, malachit, záhněda, sluneční kámen

 

1_1   Čtvrtá čakra – čakra srdce  - Anaháta


Čtvrtá čakra je uprostřed prsou ve výši srdce a otevírá se směrem dopředu. Spojují se zde všechna energetická centra. Úlohou této čakry je sjednocování skrze lásku – láska, harmonie, radost. Její chybná funkce se projevuje snadnou psychickou zranitelností, závislostí, uzavřeností a neschopností lásku vyzařovat – dávat druhým.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – zelená, růžová a zlatá

element – vzduch

drahokamy – růžový křemen, turmalín, kuncit, smaragd, nefrit, jadeit, aventurín, růženín, smaragd, sugilit

 

6   Pátá čakra – krční čakra, komunikační centrum - Višuddhi


Pátá čakra je mezi krční jamkou a ohryzkem. Je spojena s krční páteří a otvírá se směrem dopředu. Nachází se zde centrum komunikace, vyjadřovacích schopností a inspirace. Je mostem mezi myšlenkami a reakcí. Její disharmonie se projevuje komunikačními problémy (neschopnost vyjádřit se, prázdné myšlenky – slova, vady řeči, hrubost hlasu, chladné vyjadřování) apod.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – světle modrá, stříbrná, zelenavě modrá

element – éter

drahokamy – akvamarín, tyrkys, chalcedon, lapis lazuli, celestín, modrovrstvený achát, aqua aura

 

2_1   Šestá čakra – čakra čela, “třetí oko”, oko moudrosti - Adžna


Šestá čakra je uprostřed čela, jeden prst nad kořenem nosu. Otvírá se směrem dopředu. Je sídlem vyšších duchovních sil, intelektu, intuice a uvědomování. Vlastní barva této čakry je jasná indigová modř, mohou zde však být i barvy žluté a fialové. Tyto barevné rozdíly ukazují různorodost vědomí. Racionální nebo intelektuální myšlení může způsobit záření žluté. Jasná tmavě modrá ukazuje na intuici a nadsmyslové vnímání se projevuje fialovou barvou. Nedostatečnost funkce této čakry se projevuje “přízemním smýšlením”, odmítání vyšších duchovních “tajemných” skutečností. Například při pokusech o pozorování aury, různé druhy věštění apod., je velmi důležité, aby tato čakra byla harmonická a dobře rozvinuta.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – indigově modrá, žlutá, fialová

drahokamy – lapis lazuli, indigově modrý safír, sodalit, ametyst, fluorit, nachový apatit, azurit

 

5   Sedmá čakra – korunní čakra, čakra temene hlavy - Sahasrána


Sedmá čakra je nejvýše, nahoře uprostřed nad temenem hlavy a otvírá se nahoru. Je nejvyšším sídlem dokonalosti v člověku. Sedmou čakrou přijímáme kosmickou energii. Rozvíjením této čakry se uvolňují také poslední blokády v ostatních čakrách a jejich energie začínají kmitat na nejvyšších pro ně možných frekvencích. V sedmé čakře nedochází přímo k blokádám, může být pouze více či méně vyvinuta. To se může projevovat pocitem strachu, nejistoty, ztráty cíle a podobně.

K této čakře jsou přiřazeny:

barva – fialová, bílá, zlatá

drahokamy – ametyst, křišťál, celestín, jadeit, diamant, zlatý kalcit