Škrábání nahoru|část třetí

Škrábání nahoru

Tak jo, jsme tu. Jsme zajištění, máme práci a vykonáváme jí. Máme co jíst a kde spát. Někdo je na tom líp, někdo hůř, s tím nic neuděláme. Ale můžeme se podívat na to, jak se škrábat nahoru.

 

  1. Čas

Všichni vám budou říkat, že to chce čas. Sice byste jim nejraději rozbili ciferník, ale i když neví o čem mluví, je to fakt pravda.

Takže se vykašleme na sledování datumovky, ale sledujeme poctivě dny v týdnu, abychom nezanedbali práci. Při škrábání nahoru je důležitý týden, na víc nepotřebujeme prozatím myslet. Rozvrhneme si týden do etap.  

Bude tu etapa práce, etapa jídla, etapa spánku. A pak, protože už se začínáme škrábat nahoru, přidáme etapu socializace a etapu koníčků. Koníčky jsou jasné. Pokud je máte, je načase je zase obnovit. Pokud je nemáte, nebo na ně nemáte peníze, je potřeba nějaké vymyslet. Budeme se tomu věnovat později. Teď si do týdne rozvrhněte, kdy budete provozovat jakýkoliv koníček.  Ne nezbláznila jsem se, je potřeba se zase stát člověkem a tyto body jsou základní body, o které se můžete opřít a krůček po krůčku po nich vyšplhat zase nahoru.

Socializací myslím kontakt s lidmi. Nejen v práci, ale i mimo ni. To znamená zapsat do týdne, kdy navštívíte rodinu, nebo kamarády. Pokud ani jedno nemáte, budete si muset zapsat nějakou návštěvu muzea, zoo nebo něčeho, kde se vyskytují lidé. Záměrně jsem vynechala bary a diskotéky, ale záleží na vás. Z osobní zkušenosti vím, že tam není dobré chodit. Tam jsou jakékoliv navázané vztahy podbarvené alkoholem. Za prvé nevydrží a za druhé vás poškodí, zraní a skopnou zase na dno.

 

  1. práce

Pokud zastáváte svojí původní pozici v původní práci a je vám tam fakt dobře, máte vyhráno. Ostatním mohu poradit dvě věci:

a) je načase opustit brigády a přihlásit se k původní práci.

b) Pokud jí nezvládáte nebo vám nedělá dobře, je načase se poohlédnout po jiné

Na práci je lepší se podívat z dlouhodobého horizontu. Chci jí dělat celý život? Baví mě? Nebaví mě? Vím, že je vám všechno ještě ukradený, ale v tuhle chvíli je nejlepší zasít semínko. Pokud budete mít strašnej život ještě třeba 4 roky, tak si představte, že v té době můžete něco vystudovat nebo projít kurzy. A až budete zase připraveni na šťastný život, budete na tom o moc lépe, než kdybyste se na to vybodli. I když nemáte peníze, dá se milion kurzů najít na internetu zdarma, nebo se dá dělat práce, která vás možná baví, za míň peněz, ale naučí vás to, co chcete dělat do budoucna. A pokud jste na tom tak, že vás vlastně nic nebaví, prostě udělejte ententýky dva špalíky a do kalendáře si zapište nějaké kurzy, jen tak pro strýčka příhodu. Nikdy nevíte, kdy za ně budete vděční.

Prosím zamyslete se nad tím, chcete se přece vyškrábat nahoru.

 

  1. Jídlo

Ano, i to sem patří. Už přestáváme jíst cokoliv, protože chceme mít zdravé tělo, aby mělo sílu se vyškrábat nahoru. Představte si, že máme pět prstů na jedné ruce. Každý prst představuje jednu základní živinu. Bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a pití. Každý den byste měli 5x denně sníst pět prstíčků. To znamená každý den do sebe dostat 5x najednou bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a pití.

Bílkoviny -  maso, vejce, mléčné výrobky,  brambory, luštěniny, sója

Sacharidy – cukry, cereálie, chleba, těstoviny, rýže

Tuky – ty jsou jasné, nezapomínat, že tuky jsou i v oříškách

Vitamíny – ovoce a zelenina

Pití = voda ( je milion druhů pití, ale voda je nejlepší) – amen

Udělat základní schéma a držet se ho. Nebudeme si vykládat co je zdravé a co ne, na to jste dostatečně velcí, ale budete se snažit.

 

  1. Bydlení

Ať máte jakékoliv bydlení, začnete tím, že se kolem sebe rozhlédnete. Kdo ještě nezačal uklízet, tak začne. Kdo může zlepšit svoje bydlení, tak zlepší. Kdo pořád bydlí s věcmi, které dávno už nejsou jeho, nebo jsou, ale patřily osobě, která už s vámi z jakéhokoliv důvodu nebydlí, je načase objednat kontejner a zbavit se ho. Opakuji, zbavit se všech věcí!!! Když sedíte na minulosti, nemůžete se hnout vpřed. Dobře chápu, máte nějaké city, dovoluji vám jednu malou krabici na vzpomínky, do které uložíte to nejnutnější a zašoupnete někam hluboko. Nutit se jí zbavit vás budu až tak za rok či za dva, nebojte. Vyhodte všechno, co vám připomíná staré dobré časy. Taky se můžete jen tak přestěhovat, nebo obydlí prodat a koupit jiné. Ti co nemohou, alespoň protřídí, vyhážou, uklidí a napíší si plán, jak to s obydlím zařídí. Myslím tím časový plán, aby věděli, že ta hrůza není navždy.

 

  1. Spánek

No jo, s tím vám neporadím. Ten prostě přijde a nebo ne. Ale slibuju, že se to bude zlepšovat. Protože teď začínáte mít více povinností, tak tělo bude unavené a spánek začne víc potřebovat. Nemusím vás snad prosit, abyste nebrali žádné prášky na spaní, že ne?

 

  1. Socializace

Tady je to ještě těžší. Začněte hezky pomalinku, polehoučku, na co si troufáte. Jde mi o to, že abyste byli zpátky, prostě musíte komunikovat. Takže pokud to někomu nejde, zapíše si do kalendáře povinné návštěvy příbuzných nebo kina, divadla či zoo. Návštěva od návštěvy bude jednodušší, slibuju.

 

  1. Koníčky

Jak už jsem psala nahoře. Kdo má a může, je za vodou. Je potřeba zase začít. Kdo nemá a nemůže, musí najít. Pokud nemáte náladu, vymyslete nějaký sport z povinnosti. Nebo si dejte i časový úsek. Třeba měsíc budu chodit do posilovny. Až si to odškrtnete, tak měsíc budu v úterý a ve čtvrtek běhat. Ze začátku se do toho budete nutit a budete mi nadávat. Ano, to je v pořádku. Časem radši přijdete na sport, který by vás bavil víc, a nakonec zjistíte, že vás konečně něco začalo bavit. Hurá!!!

 

Asi si klepete na čelo, že jsem vám neporadila nic světoborného, ale když se tím budete řídit, zjistíte, že jste každým dnem výš a výš.

 

Příště si budeme vyprávět o tom, co já nazývám záchrannou sítí a k čemu je dobrá.

Přeji vám alespoň trochu snesitelný den.