Bahno|část druhá

8

Troufám si tvrdit, že v etapě bahna už někdo z vás byl. Je úplně jedno jak se tam dostal, rozhodně tam však nechtěl. U každého bahna je to stejné. Nechce se vám tam, uděláte všechno pro to, abyste se tam nedostali, pociťujete šok, když do něj padáte, ale když už jste celí od bahna, jste celkem v pořádku.

Bahno můžeme rozdělit na dvě odlišná bahna.

  1. Bahno, do kterého jste se dostali z černočerné tmy, tedy stoupáte vzhůru
  2. Bahno, do kterého jste spadli zezhora

 

Začneme s bahnem po černočerné tmě :

Jste vyhublí, špatně spíte, ale už jste si začali všímat věcí kolem sebe. Vidíte ptáka jak letí se žížalou, všimnete si odhozených odpadků těsně vedle koše.

Co se týká vaší rozervané duše, už máte sílu zrevidovat míru poškození. Je prostě potřeba zjistit, jak na tom jste. Chodíte do práce? Nechodíte? Není čas s tím začít? V této etapě už jste schopni práce. Nebudeme zkoumat, jak moc výkonní budete, ale určitě už svou práci zvládnete. Pokud ji nemáte, je načase, nějakou najít. V této etapě je dobré najít klidně nějakou horší práci, s tím, že na vás nebudou klást vysoké nároky. Pokud jste dříve vykonávali nějakou vyšší pozici a z nějakého důvodu se tam zatím nemůžete vrátit, je dobré si zatím najít brigádu. Klidně v neziskovce nebo podobné organizaci.

Na papír si napište – úkol číslo 1 – práce

Je důležité se zařadit do denního života. Znova nahodit klasický den kdy vstáváte, pracujete a pak jste doma. Pro někoho je to přirozené, ale pro někoho to může být velmi těžké. Čím déle jste ale vyřazeni z běžného života, tím hůře se tam vrací. Předpokládám, že většina z vás není materiálně zajištěna na pár let dopředu.

Úkol č.2 – psycholog

Pokud máte práci a ještě jste nezačali chodit, tak si nějakého najděte prosím. Je drahý, ale vy teď musíte investovat pouze do sebe a do toho, abyste přežili. Když jsem k němu začala chodit, tak jsem zjistila, že je lepší než kámošky. Nikomu nic neřekne, nekouká divně a nepomlouvá. Je pravda, že jsem si po prvním sezení i po desátém řekla, že nechápu, jak to jako bude fungovat, ale vlastně jenom omíláním jednoho a toho samého, i kdybyste říkali pořád dokola to stejné celý rok, se síla emocí pořád zmenšuje. To co vás na začátku vyprávění paralyzuje k smrti, je po půl roce mnohem snesitelnější.

Ano samozřejmě, můžete jít do hospody, na diskotéku a tam popít a všem okolo vyprávět, jak jste na tom špatně. Ale vyjde vás to dráž, nikoho nedojmete, nebo ano, ale jen jednou a ještě si o vás otřou boty. Věřte mi, tuto fázi bahna je lepší procházet s psychologem, pokud nemáte v plánu se ze svého městečka či vesnice odstěhovat.

Jednou vám bude líp a nebudete chtít, aby vám všichni lidé připomínali, že jste na tom byli velmi zle a co jste dělali. Věřte mi, to nechcete.

Psycholog vás nesoudí, psycholog vám ani neradí, pokud nejde o život. Psycholog jen poslouchá a navádí vás na věci, které si u něj časem uvědomíte sami.

Úkol č. 3 – přestat chlastat

Vím, že jste si mé rady nevzali k srdci a stejně jste pili alkohol. Fajn, teď je načase ho začít kontrolovat. Už pracujete, takže chlast pouze o víkendu!!! Pokud jste do sebe lili alkohol po flaškách, je načase pořídit panáka, nebo skleničku a pečlivě zapisovat kolik a kdy. Bude se vám to hodit, až se ho budete chtít zbavit úplně. Kdo se mé rady nebude držet, bude začínat zase znova a znova a znova, dokud nepochopí.

Úkol č.4 – zrevidovat škody

Teď je načase zjistit škody. O co jste přišli, co jste dostali, jaké kroky budete muset v budoucnu učinit. Mluvíme teď pouze o základních hodnotách. To znamená zajistit stálý příjem, mít kde bydlet a co jíst. Jako bonus pak případné vztahy s příbuznými nebo s kýmkoliv, kdo bude ochoten. A následující kroky, které budete muset udělat jako například splatit dluhy, vykonat trest ve vězení, začít bydlet v ubytovně, jak přežít bez někoho, koho jste ztratili, jak najít jinou práci… Je toho hodně, ale prvně zajistíme jen to nejzákladnější, i kdybychom měli pár měsíců vybalovat zboží v Lídlu, než najdeme sílu se vrátit do původního života.

  1. Peníze
  2. Bydlení
  3. Práce

No a pak tu máme bahno, do kterého jste spadli zezhora:

Rozdíl je v tom, že jste tam spadli, tak jak jste. To znamená pěkně vypasení a v šoku. Je super, že jste děsně naštvaní na všechno a na všechny, kteří můžou za to, že se teď válíte v bahně. Prima je, že všem plánujete pomstu a že nadáváte na nespravedlnost vesmíru. Je to super, protože jste se nepropadli až na dno.

Ne nenadávejte mi, já to rozhodně nezlehčuji, Je to fakt těžké a je to k naštvání, válet se v bahně. Bude to chvíli trvat, než se z něj vyhrabete. Prosím nezačínejte s alkoholem, nebo se tam nějaký ten pátek poválíte.

Platí pro vás zásady jako pro ty, kteří se do bahna dostali z úplného dna.

To znamená zajistit bydlení, jídlo a peníze. Zjistit všechny škody a nejlépe zapsat, co budete muset postupně napravovat.

Pamatujte na to, že nic není tak hrozné, jak to vypadá. Dluhy se dají oddlužit, vězení přežít, z azyláku se dostat do normálního bytu a tak dál.

Každý den se dá začít od začátku, každý den můžete udělat lepším než ten minulý. At jste v minulosti provedli cokoliv, každé nové ráno se můžete rozhodnout, že budete žít lepší život.

Takže si vezměte papír a tužku, pokud to jde a napište si, co musíte zajistit jako první.

Neplánujte nějak moc dopředu. Ze začátku stačí naplánovat, jak přežít jeden den. Nic jiného není potřeba. Dokud si nezajistíte základ pro přežití, plánujte po dnech.

 

Držím vám všechny palečky a nebojte, budu tu s vámi, v následujících článcích se vás budu snažit inspirovat při škrábání vzhůru.